Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2014 | Artikelen | Uitgave 5/2014

Bijblijven 5/2014

Tuberculose in de huisartspraktijk, een update

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2014
Auteur:
Wouter (R.) van Kempen
Belangrijke opmerkingen
huisarts, Gezondheidscentrum Schalkwijk, Haarlem
Met dank aan collega W. de Monye, radioloog en R. Soetekouw, internist, beiden verbonden aan het Kennemer Gasthuis te Haarlem, voor hun deskundig commentaar.

Samenvatting

Tuberculose is nog steeds een wereldwijd probleem. Het totale aantal mensen dat ziek wordt door tbc neemt wel af, maar het aantal patiënten met multidrugresistentie neemt toe. Iedere huisarts in Nederland moet nog steeds bedacht zijn op tuberculose. Extrapulmonale vormen van tuberculose zijn vaak moeilijk vast te stellen. Bij aanhoudende rugpijn, hoofdpijn, buikpijn of klierzwelling moet men toch aan tbc denken! Zeker bij patiënten uit de risicogroepen en/of afkomstig uit ontwikkelingslanden in Azië, Afrika en Zuid-Amerika, en de voormalige Sovjetrepublieken. Dat betekent dus dat wij eerder dan gewoonlijk verdergaande diagnostiek moeten inzetten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2014

Bijblijven 5/2014 Naar de uitgave