Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2010 | Uitgave 9/2010

Bijblijven 9/2010

LHV werkt aan veilig en gezond werken

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9/2010
Auteur:
Mevrouw drs. M.J. Schuurmans
Belangrijke opmerkingen
Senior HR-adviseur

Samenvatting

De LHV heeft een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) ontwikkeld voor de huisartsenpraktijk. Het is wettelijk verplicht om over een actuele RI&E te beschikken. De RI&E en de arbocatalogus samen zorgen ervoor dat elke huisartsenpraktijk op een relatief eenvoudige manier aan de verplichting uit de Arbowet kan voldoen.
Medewerkers in de huisartsenpraktijk staan aan een waslijst van risico's bloot. Zowel huisartsen als de assistenten en praktijkondersteuners kunnen te maken krijgen met ongewenst gedrag, lichamelijke belasting, beeldschermwerk, het binnenklimaat, geluidshinder en biologische agentia.
Uit de beschrijvingen in de RI&E valt op te maken dat het nodig is om hier in de huisartsenpraktijk structureel aandacht aan te schenken om kwaliteitsverlies, inefficiëntie, verzuim en ongemak te voorkomen. Het maken van een RI&E is niet een doel op zich: het is te zien als het opstellen van de agenda van de onderwerpen op het gebied van veiligheid en gezondheid in de praktijk die verbetering behoeven. Daarom kan een RI&E niet zonder het maken van een plan van aanpak en het benoemen van een preventiemedewerker in de huisartsenpraktijk. Voor het maken van een plan van aanpak is de arbocatalogus van de LHV een belangrijk hulpmiddel. De oplossingen in de arbocatalogus bestaan uit verplichte en aanbevolen oplossingen. De verplichte oplossingen hebben een rechtstreekse relatie met de arbeidsomstandighedenwetgeving. In de arbocatalogus staan alleen oplossingen die volgens huisartsen en medewerkers in de branche haalbaar en effectief zijn. De oplossingen zijn goedgekeurd door de arbeidsinspectie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2010

Bijblijven 9/2010 Naar de uitgave