Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijblijven 9/2010

01-09-2010

LHV werkt aan veilig en gezond werken

Auteur: Mevrouw drs. M.J. Schuurmans

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 9/2010

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De LHV heeft een Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) ontwikkeld voor de huisartsenpraktijk. Het is wettelijk verplicht om over een actuele RI&E te beschikken. De RI&E en de arbocatalogus samen zorgen ervoor dat elke huisartsenpraktijk op een relatief eenvoudige manier aan de verplichting uit de Arbowet kan voldoen.
Medewerkers in de huisartsenpraktijk staan aan een waslijst van risico's bloot. Zowel huisartsen als de assistenten en praktijkondersteuners kunnen te maken krijgen met ongewenst gedrag, lichamelijke belasting, beeldschermwerk, het binnenklimaat, geluidshinder en biologische agentia.
Uit de beschrijvingen in de RI&E valt op te maken dat het nodig is om hier in de huisartsenpraktijk structureel aandacht aan te schenken om kwaliteitsverlies, inefficiëntie, verzuim en ongemak te voorkomen. Het maken van een RI&E is niet een doel op zich: het is te zien als het opstellen van de agenda van de onderwerpen op het gebied van veiligheid en gezondheid in de praktijk die verbetering behoeven. Daarom kan een RI&E niet zonder het maken van een plan van aanpak en het benoemen van een preventiemedewerker in de huisartsenpraktijk. Voor het maken van een plan van aanpak is de arbocatalogus van de LHV een belangrijk hulpmiddel. De oplossingen in de arbocatalogus bestaan uit verplichte en aanbevolen oplossingen. De verplichte oplossingen hebben een rechtstreekse relatie met de arbeidsomstandighedenwetgeving. In de arbocatalogus staan alleen oplossingen die volgens huisartsen en medewerkers in de branche haalbaar en effectief zijn. De oplossingen zijn goedgekeurd door de arbeidsinspectie.
Metagegevens
Titel
LHV werkt aan veilig en gezond werken
Auteur
Mevrouw drs. M.J. Schuurmans
Publicatiedatum
01-09-2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 9/2010
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/s12414-010-0125-x

Andere artikelen Uitgave 9/2010

Bijblijven 9/2010 Naar de uitgave