Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2010 | Uitgave 9/2010

Bijblijven 9/2010

Evalueren van individueel functioneren van huisartsen

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9/2010
Auteurs:
Mevrouw drs. K. Overeem, mevr. drs. E.J. van der Jagt, dr. H. Schers, en prof. dr. R.P.T.M. Grol
Belangrijke opmerkingen
Huisarts en wetenschappelijk onderzoeker
Manager scholing NHG en senior wetenschappelijk medewerker
Huisarts en wetenschappelijk onderzoeker
Emeritus hoogleraar kwaliteit van zorg

Samenvatting

In de huidige gezondheidszorg worden eisen aan huisartsen gesteld op een veel breder terrein dan vakkennis alleen. Communicatieve en samenwerkingsvaardigheden, empathisch en reflectief vermogen, en organisatorische vaardigheden zijn in toenemende mate belangrijk voor het leveren van goede zorg. Continue evaluatie van deze vaardigheden is van belang voor continue competentieontwikkeling. In 2005 pleitte de KNMG daarom voor reguliere evaluatiegesprekken met een peer-to-peer-karakter: gesprekken die geen hiërarchische achtergrond hebben, maar een collegiale/horizontale achtergrond, en die zich richten op de persoonlijke ontwikkeling van de betreffende arts.
Een zorgvuldige evaluatie van het individueel functioneren van huisartsen (IFH) bevat feedback uit de omgeving (door middel van 360-gradenfeedback van patiënten en collega's) en reflectie van de huisarts op het eigen functioneren. De resultaten worden besproken met een collega. Op basis hiervan worden plannen voor verbetering gemaakt. Momenteel wordt een evaluatiesysteem getest onder honderd huisartsen in Nederland.
IFH is nuttig omdat het huisartsen een beter inzicht kan bieden in het eigen functioneren. Wetenschappelijk onderzoek moet aantonen of het ontwikkelde evaluatiesysteem acceptabel, doelmatig en effectief is.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2010

Bijblijven 9/2010 Naar de uitgave