Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2010 | Uitgave 9/2010

Bijblijven 9/2010

De huisartsenpost in de tuchtrechtspraak 1997-2007; enkele leerpunten voor de praktijk

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9/2010
Auteurs:
Mevrouw mr. C.B. Blaauw, drs. P. Jongerius, prof. mr. J.H. Hubben
Belangrijke opmerkingen
Docent gezondheidsrecht
vertrouwenspersoon huisartsen regio
Hoogleraar gezondheidsrecht en advocaat

Samenvatting

Analyse van alle door tuchtcolleges gegrond verklaarde klachten in de periode 1997–2007 die gerelateerd zijn aan de huisartsenposten (HAP) toont aan dat de oorzaak van het handelen dat aan de HAP-arts wordt verweten grotendeels kan worden toegeschreven aan het tekortschieten in professioneel handelen en niet aan de werkwijze en organisatiestructuur van de HAP. In de gevallen waarin wel direct of indirect verband met de HAP kon worden vastgesteld, blijkt dat een belangrijk deel betrekking heeft op de organisatorische tekortkomingen en met name de verantwoordelijkheidsverdeling tussen HAP-arts en triagist en de wijze waarop de triagist haar taak vervult. Meer nog dan in de algemene huisartsenpraktijk is het bij de HAP van belang om aandacht te besteden aan afspraken over taak-en verantwoordelijkheidsverdeling tussen HAP-arts en triagist en de controle daarop door de HAP-arts. Dit pleit voor de invoering van een zogenaamde telefoon-of regiearts op elke HAP.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2010

Bijblijven 9/2010 Naar de uitgave