Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2010 | Uitgave 9/2010

Bijblijven 9/2010

De verantwoordelijkheden van de huisarts op het gebied van informatiebeveiliging

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9/2010
Auteurs:
Drs. J. van der Kamp, drs. S.M.H. Nabavi, drs. C.E. van der Meer, drs. P.H.J. Heuberger
Belangrijke opmerkingen
CISSP, adviseur, GGZ Rivierduinen, secretaris
Oprichter en voorzitter, voorzitter
Huisarts, centrale coördinator
Huisarts, bestuurslid

Samenvatting

Elke praktijk is wettelijk verplicht te voldoen aan de norm NEN 7510, de norm voor informatiebeveiliging in de zorg. Wat betekent dat voor u? Hoe wordt deze verantwoordelijkheid ingevuld? Hoe organiseert u uw informatiebeveiliging? Informatiebeveiliging is de hygiëne van de informatiehuishouding. Daarom kunnen we ook spreken van informatiehygiëne. Het is het kwaliteitssysteem dat geweven wordt rond informatie, met de NEN 7510 als norm. Informatiebeveiliging is het vinden van een optimale balans in de meest uiteenlopende situaties. Het meest voorkomende dilemma is dat tussen zorgvuldig omgaan met gegevens versus vlot je werk kunnen doen. Informatiebeveiliging wordt meer en meer een hot issue. Door de wettelijke verplichting en handhaving door IGZ en het College bescherming persoonsgegevens (CBP) wordt het zorgverleners steeds heter onder de voeten. Informatiebeveiliging gaat niet over dikke procedures en reglementen, maar over de praktijk van alledag. Eigenlijk was het er al, maar niet georganiseerd. Informatiebeveiliging, mits goed gedoseerd, komt ten goede aan de kwaliteit van de behandeling, de patiënt en de continuïteit van de praktijk.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2010

Bijblijven 9/2010 Naar de uitgave