Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Bijblijven 9/2010

01-09-2010

De verantwoordelijkheden van de huisarts op het gebied van informatiebeveiliging

Auteurs: Drs. J. van der Kamp, drs. S.M.H. Nabavi, drs. C.E. van der Meer, drs. P.H.J. Heuberger

Gepubliceerd in: Bijblijven | Uitgave 9/2010

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Elke praktijk is wettelijk verplicht te voldoen aan de norm NEN 7510, de norm voor informatiebeveiliging in de zorg. Wat betekent dat voor u? Hoe wordt deze verantwoordelijkheid ingevuld? Hoe organiseert u uw informatiebeveiliging? Informatiebeveiliging is de hygiëne van de informatiehuishouding. Daarom kunnen we ook spreken van informatiehygiëne. Het is het kwaliteitssysteem dat geweven wordt rond informatie, met de NEN 7510 als norm. Informatiebeveiliging is het vinden van een optimale balans in de meest uiteenlopende situaties. Het meest voorkomende dilemma is dat tussen zorgvuldig omgaan met gegevens versus vlot je werk kunnen doen. Informatiebeveiliging wordt meer en meer een hot issue. Door de wettelijke verplichting en handhaving door IGZ en het College bescherming persoonsgegevens (CBP) wordt het zorgverleners steeds heter onder de voeten. Informatiebeveiliging gaat niet over dikke procedures en reglementen, maar over de praktijk van alledag. Eigenlijk was het er al, maar niet georganiseerd. Informatiebeveiliging, mits goed gedoseerd, komt ten goede aan de kwaliteit van de behandeling, de patiënt en de continuïteit van de praktijk.
Literatuur
2.
go back to reference Meersbergen DYA van, Doppegieter RS. Advies voor overdracht patiëntendossier bij verandering van huisarts, een actualisering. Utrecht: KNMG, 2008. Meersbergen DYA van, Doppegieter RS. Advies voor overdracht patiëntendossier bij verandering van huisarts, een actualisering. Utrecht: KNMG, 2008.
3.
go back to reference Buiting C, Njoo K. Praktijkwijzer Informatiebeveiliging in de huisartspraktijk. Utrecht: NHG, 2009. Buiting C, Njoo K. Praktijkwijzer Informatiebeveiliging in de huisartspraktijk. Utrecht: NHG, 2009.
4.
go back to reference Wel J van der. Informatiebeveiliging in de zorg. Den Haag: SDU, Academic Service, 2006. Wel J van der. Informatiebeveiliging in de zorg. Den Haag: SDU, Academic Service, 2006.
Metagegevens
Titel
De verantwoordelijkheden van de huisarts op het gebied van informatiebeveiliging
Auteurs
Drs. J. van der Kamp
drs. S.M.H. Nabavi
drs. C.E. van der Meer
drs. P.H.J. Heuberger
Publicatiedatum
01-09-2010
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Bijblijven / Uitgave 9/2010
Print ISSN: 0168-9428
Elektronisch ISSN: 1876-4916
DOI
https://doi.org/10.1007/s12414-010-0124-y

Andere artikelen Uitgave 9/2010

Bijblijven 9/2010 Naar de uitgave