Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2018 | Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018

Introductie in de immunologie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2018
Auteurs:
Anouk C. M. Platteel, Bob Meek, Anja Roos

Samenvatting

Het immuunsysteem is een complex systeem van cellen en moleculen dat het lichaam verdedigt tegen micro-organismen waarmee de gastheer in aanraking komt. Het bestaat uit verschillende componenten die gericht zijn tegen een grote diversiteit aan micro-organismen. Deze componenten verschillen in de mate van specificiteit en kinetiek. Afhankelijk van de respons wordt er ook immunologisch geheugen aangelegd, zodat de gastheer niet dezelfde infectie nog een keer krijgt. Als het immuunsysteem in disbalans is, kan dat catastrofale gevolgen hebben, zoals auto-immuniteit, kanker of juist een verhoogde infectiegevoeligheid. Een verscheidenheid aan therapieën is ontwikkeld voor de behandeling van immuungemedieerde ziekten. Biologicals vormen een belangrijke groep hierin, omdat hiermee zeer specifiek kan worden ingegrepen in het ziekteproces en het immuunsysteem weer in balans gebracht kan worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018 Naar de uitgave