Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

23-11-2017 | Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018

Cellulaire immunotherapie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2018
Auteurs:
Drs. Gwendolyn van Gorkom, Dr. Roel G. J. Klein Wolterink, Dr. Wilfred T. V. Germeraad

Samenvatting

Cellulaire immunotherapie is een relatief nieuwe behandelmethode voor kanker. Hierbij krijgen patiënten levende immuuncellen toegediend, die in staat zijn kankercellen op te sporen en te vernietigen. De meest gebruikte vorm van cellulaire immunotherapie is de allogene stamceltransplantatie, een behandeling waarbij beenmergcellen van de patiënt worden vervangen door die van een donor. Andere vormen van celtherapie, zoals CAR-T-cellen en dendritische celvaccinaties, worden op dit moment vooral in studieverband gebruikt, maar de resultaten zijn veelbelovend. In deze bijdrage beschrijven wij deze verschillende opties, gaan we in op eventuele complicaties en lichten wij uw rol als huisarts in deze ontwikkelingen toe.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018 Naar de uitgave