Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

12-03-2018 | Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018

Biologicals en vaccinatie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2018
Auteur:
Dr. Albert Vollaard

Samenvatting

Patiënten die immunosuppressiva gebruiken hebben een verhoogd risico op infecties en vaak ook op een ernstiger beloop van ziekte. Vaccinatie kan dat risico verminderen, maar immunosuppressiva verminderen ook de vaccinatierespons. Zowel de kwantitatieve respons – de hoogte van antistofconcentraties en aantallen geactiveerde afweercellen en T‑ en B‑geheugencellen – als de kwalitatieve respons – hoe goed een antistof of afweercel een interactie aangaat met een antigeen van een ziekmakend micro-organisme – kan afnemen. Daardoor ontstaat er na vaccinatie soms slechts suboptimale bescherming of is de duur van de bescherming verkort. De verschillende soorten immunosuppressiva verschillen in hun effect op de vaccinatierespons. In deze bijdrage wordt specifiek ingegaan op de vaccinatierespons tijdens het gebruik van biologicals, zoals die bij auto-immuunaandoeningen worden gebruikt. Effectiviteit en veiligheid van de verschillende soorten vaccins, vooral van het influenza-, pneumokokken- en zostervaccin, worden besproken bij het gebruik van anti-TNF en anti-CD20- (rituximab) medicatie. Er wordt verduidelijkt dat tijdens gebruik van anti-TNF-medicatie de vaccinatierespons minder onderdrukt wordt dan tijdens gebruik van anti-CD20-therapie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018 Naar de uitgave