Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

03-01-2018 | Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018

Biologicals in de praktijk van de reumatoloog

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2018
Auteurs:
Dr. J. C. A. Broen, Prof. dr. J. M. van Laar

Samenvatting

Biologicals hebben de praktijk van de reumatoloog de afgelopen vijftien jaar geleidelijk, maar drastisch veranderd. Ze bieden een uitkomst voor patiënten met verschillende reumatologische ziekten die niet reageren op de conventionele therapieën. De reumatoloog heeft een breed scala aan biologicals tot zijn beschikking, die aangrijpen op ziekterelevante cytokines of immuuncellen. Biologicals kunnen na goede voorlichting subcutaan thuis, of in andere gevallen op de dagbehandeling van de afdeling Reumatologie worden toegediend. Waakzaamheid voor infecties en vaccinaties zijn belangrijke aandachtspunten. De verwachting is dat in de toekomst meer biologicals op de markt zullen komen, dat indicatiegebieden binnen de reumatologie worden uitgebreid en dat voor biologicals waarvan de patentbescherming afloopt er steeds meer, vaak goedkopere alternatieven op de markt komen, de zogenoemde ‘biosimilars’.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018 Naar de uitgave