Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

06-03-2018 | Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018

Welke assays kunnen de arts in de kliniek helpen

Immunoassays voor het meten van serumconcentraties van biologics en anti-biologic antilichamen bij patiënten

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2018
Auteurs:
Dr. Marco W. J. Schreurs, Annick de Vries
Belangrijke opmerkingen

Dankbetuiging

Dit artikel is geïnspireerd op een eerder artikel dat Annick de Vries schreef in samenwerking met François Darrouzain, Sumin Bian, Céline Desvignes, Céline Bris, en Gilles Paintaud, en dat verscheen in augustus 2017 in TDM Journal. De coauteurs verleenden hun toestemming om dit artikel als inspiratiebron voor het huidige artikel te gebruiken [1].

Samenvatting

Monoklonale antilichamen (mAb’s) kunnen worden gebruikt als biofarmaceutica (biologics) voor de behandeling van verschillende ziekten, uiteenlopend van oncologisch en ontstekinggerelateerde aandoeningen tot cardiovasculaire aandoeningen. Serumconcentraties biologics correleren met klinische effectiviteit, waardoor meten zinnig is in de kliniek; non-response en te lage concentraties zijn bijvoorbeeld een goede reden om na te denken over veranderen van behandeling. Er zijn echter vele meetmethoden beschikbaar met hun sterkten en zwakten ten aanzien van detectie en kwantificering. We bespreken verschillende technieken in deze overzichtsbijdrage.
Er ontstaan regelmatig antigeneesmiddel antilichamen (verder ADA (anti-drug antibodies) genoemd) tegen biologics, die soms van invloed zijn op de klinische werkzaamheid. Daarom is een nauwkeurige en betrouwbare detectie van ADA noodzakelijk. De binding van ADA hangt af van de affiniteit en aviditeit, wat het kwantificatieproces tot een uitdaging maakt. In dit overzicht wordt ingegaan op de voordelen en beperkingen van iedere methode voor het bepalen van biologic serumconcentraties en worden ADA-assays zorgvuldig met elkaar vergeleken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Bijblijven 2/2018 Naar de uitgave