Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Column | Uitgave 2/2014

Verslaving 2/2014

Impact van de Gentse drugsbehandelingskamer op drugsgerelateerde levensdomeinen

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 2/2014
Auteurs:
Ciska Wittouck, Saaske De Keulenaer, Stefan Thomaes, Freya Vander Laenen
Belangrijke opmerkingen
C. Wittouck is wetenschappelijk medewerker bij de vakgroep Strafrecht en Criminologie van het Institute for International Research on Criminal Policy, Universiteit Gent. E-mail: ciska.wittouck@ugent.be.
S. De Keulenaer is wetenschappelijk onderzoeker bij de Dienst voor het Strafrechtelijk Beleid van de Federale Overheidsdienst Justitie.
S. Thomaes is wetenschappelijk onderzoeker bij de Dienst voor het Strafrechtelijk Beleid van de Federale Overheidsdienst Justitie
F. Vander Laenen is docent bij de vakgroep Strafrecht en Criminologie van het Institute for International Research on Criminal Policy, Universiteit Gent.

Samenvatting

Verschillende landen hebben op het berechtingsniveau van de strafrechtsbedeling drugsbehandelingskamers (DBKs) opgericht. DBKs beogen de doorverwijzing van beklaagden met een drugsproblematiek naar de (drugs)hulpverlening, zodat ze daar zowel de drugsproblematiek als de daarmee samenhangende psychosociale moeilijkheden kunnen aanpakken. Herstel na middelengebruik vereist immers een focus op alle drugsgerelateerde levensdomeinen en gaat verder dan het bereiken van abstinentie. Op 5 mei 2008 ging de eerste Belgische DBK van start in het gerechtelijk arrondissement van Gent. In dit artikel beschrijven wij de uitkomsten van de Gentse DBK voor recidive, middelengebruik en drugsgerelateerde levensdomeinen, op basis van een studie van justitiële dossiers. De Gentse DBK laat matig positieve resultaten zien voor recidive, drugshulpverlening, financiële begeleiding en tewerkstelling, maar niet voor middelengebruik. Kenmerken van middelengebruik, van de Gentse DBK en van de methodologie van het onderzoek kunnen dit laatste resultaat verklaren. We kunnen besluiten dat de samenwerking tussen justitie en de hulpverlening op het berechtingsniveau van de strafrechtsbedeling in de vorm van DBKs succesvol kan zijn. Duidelijke afspraken over hun verschillende rollen en het beroepsgeheim zijn hierbij onontbeerlijk. Daarnaast bevelen wij een systematische registratie van de kenmerken van DBK-cliënten aan, zowel voor als na hun traject voor de DBK.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Tijdschrift Verslaving

Het tijdschrift Verslaving belicht de achtergronden van de dagelijkse beroepspraktijk in de verslavingszorg. Verslaving biedt toegankelijke en gedegen informatie over de preventie, de behandeling en de maatschappelijke opvang van verslaafden. Daarnaast besteedt het aandacht aan de verslavende middelen zelf en aan de omgang met verslaafden.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Verslaving 2/2014 Naar de uitgave

Redactioneel

Redactioneel