Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Uitgave 2/2014

Verslaving 2/2014

Effectiviteit van telefonische coaching om te stoppen met roken

Resultaten bij rokende ouders

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 2/2014
Auteurs:
MSc Kathrin Schuck, Dr. Jonathan Bricker, Dr. Roy Otten, Dr. Marloes Kleinjan, Prof. dr. Thomas Brandon, Prof. dr. Rutger Engels
Belangrijke opmerkingen
K. Schuck MSc is junior onderzoeker bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen. E-mail: k.schuck@bsi.ru.nl.
Dr. J.B. Bricker is senior onderzoeker bij het Fred Hutchinson Cancer Research Center te Seattle en senior onderzoeker bij het Department of Psychology van de University ofWashington.
Dr. R. Otten is universitair docent bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Dr. M. Kleinjan is universitair docent bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen.
Prof. dr. T.H. Brandon is hoofd van de afdeling Health Outcomes and Behavior bij het H. Lee Moffitt Cancer Center te Tampa en hoogleraar bij het Department of Psychology van de University of South Florida te Tampa.
Prof. dr. R.C.M.E. Engels is hoogleraar bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen en bestuursvoorzitter van het Trimbosinstituut te Utrecht.
Dit artikel is een aangepaste versie van ‘Effectiveness of proactive telephone counseling for smoking cessation in parents: results of a randomized controlled trial’, geaccepteerd voor publicatie in Addiction.

Samenvatting

Rokende ouders vormen een belangrijke subgroep binnen de populatie van volwassen rokers. De huidige studie onderzocht de effectiviteit van een telefonisch coachingstraject voor rokende ouders om te stoppen met roken. Rokende ouders werden geworven via de basisscholen van hun kinderen. Vervolgens werden ouders at random toegewezen aan telefonische coaching of een standaardzelfhulpbrochure. Er waren drie meetmomenten waarop ouders en kinderen een vragenlijst invulden: bij de voormeting, bij de nameting na drie maanden en bij de nameting na twaalf maanden. Ouders die deelnamen aan telefonische coaching hadden een grotere kans om te stoppen met roken in vergelijking met ouders die een zelfhulpbrochure ontvingen. Daarnaast gebruikten ouders die deelnamen aan telefonische coaching vaker nicotinevervangers, rookten ze minder sigaretten per dag, ondernamen ze vaker een stoppoging en stelden ze vaker een volledig rookverbod in huis in. Telefonische coaching is een effectieve methode om ouders te ondersteunen bij het stoppen met roken. Zelfs bij ouders die niet gestopt zijn had telefonische coaching positieve effecten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Tijdschrift Verslaving

Het tijdschrift Verslaving belicht de achtergronden van de dagelijkse beroepspraktijk in de verslavingszorg. Verslaving biedt toegankelijke en gedegen informatie over de preventie, de behandeling en de maatschappelijke opvang van verslaafden. Daarnaast besteedt het aandacht aan de verslavende middelen zelf en aan de omgang met verslaafden.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Verslaving 2/2014 Naar de uitgave

Redactioneel

Redactioneel