Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Column | Uitgave 2/2014

Verslaving 2/2014

Ik spreek, dus ik ben

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 2/2014
Auteur:
Dr. Jaap van der Stel
Belangrijke opmerkingen
Dr. J.C. van der Stel is lector ggz bij de Hogeschool Leiden en senior onderzoeker bij VUmc/GGZ inGeest. E-mail: jaapvanderstel@gmail.com.

Samenvatting

René Descartes had met zijn: ‘Cogito ergo sum’, de kern van ons bestaan bijna te pakken. Maar een betere uitdrukking was geweest: ‘Ik spreek, dus ik ben.’ Spreken veronderstelt het beheersen van de taal, en taal maakt mensen tot wie ze zijn. Denken kan slechts deels zonder taal. Nu ging het Descartes erom dat de denkende persoon zich van zichzelf bewust werd, en zichzelf door te denken zeker wist van zijn bestaan. In zoverre was voor hem zelfbewustzijn de onderscheidende factor. Maar de mens kan zonder de taal maar een heel beperkt zelfbewustzijn ontwikkelen en zeker de zin: ‘Ik denk, dus ik besta’, niet verzinnen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Tijdschrift Verslaving

Het tijdschrift Verslaving belicht de achtergronden van de dagelijkse beroepspraktijk in de verslavingszorg. Verslaving biedt toegankelijke en gedegen informatie over de preventie, de behandeling en de maatschappelijke opvang van verslaafden. Daarnaast besteedt het aandacht aan de verslavende middelen zelf en aan de omgang met verslaafden.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Verslaving 2/2014 Naar de uitgave