Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Uitgave 2/2014

Verslaving 2/2014

Alcohol- en drugsgebruik onder mensen met een licht verstandelijke beperking

Tijdschrift:
Verslaving > Uitgave 2/2014
Auteurs:
MSc Alice Hammink, Dr. ir. Carola Schrijvers, Prof. dr. Dike van de Mheen
Belangrijke opmerkingen
A. Hammink MSc is onderzoeker bij het IVO Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving te Rotterdam.
Dr. ir. C. Schrijvers was tot 1 juni 2013 onderzoekscoördinator bij het IVO Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving te Rotterdam.
Prof. dr. D. van de Mheen is directeur Onderzoek en Onderwijs bij het IVO Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen en Verslaving te Rotterdam. E-mail: vandemheen@ivo.nl.

Samenvatting

Door middel van kwalitatief onderzoek is de aard van het middelengebruik (alcohol en drugs) onder mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) in kaart gebracht. We interviewden professionals (N = 14) en cliënten (N = 5) in de Rotterdamse verslavingszorg, LVB-zorg en maatschappelijke opvang. Middelengebruik onder jongeren en volwassenen met een licht verstandelijke beperking kan ernstiger gevolgen hebben dan middelengebruik onder hun leeftijdsgenoten met een normale intelligentie. Het middelengebruik heeft negatieve gevolgen voor verschillende leefgebieden, onder andere als het gaat om dagbesteding of werk, het sociale netwerk en de financiële situatie. Daarnaast laten de resultaten zien dat risicofactoren voor problematisch middelengebruik vaker voorkomen onder deze groep. Adolescenten met een LVB gebruiken voornamelijk cannabis en minder vaak alcohol, terwijl volwassenen met een LVB vooral alcohol gebruiken. Middelengebruik begint vaak onder invloed van de sociale omgeving, terwijl bij continuering van gebruik tevens het vergeten van problemen of zelfmedicatie een rol speelt. Kennis is nodig voor het ontwikkelen van een goed hulpaanbod voor mensen met problematisch middelengebruik en een LVB.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Tijdschrift Verslaving

Het tijdschrift Verslaving belicht de achtergronden van de dagelijkse beroepspraktijk in de verslavingszorg. Verslaving biedt toegankelijke en gedegen informatie over de preventie, de behandeling en de maatschappelijke opvang van verslaafden. Daarnaast besteedt het aandacht aan de verslavende middelen zelf en aan de omgang met verslaafden.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Verslaving 2/2014 Naar de uitgave

Redactioneel

Redactioneel