Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

08-11-2016 | Uitgave 10/2016

Bijblijven 10/2016

Het risico van arbeidsomstandigheden, zoals toxische stoffen, op beloop en uitkomst van de zwangerschap

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2016
Auteur:
Dr. Teus Brand

Samenvatting

In deze bijdrage wordt de recente literatuur samengevat over de invloed van arbeidsomstandigheden op het beloop en de uitkomst van de zwangerschap. De zwangerschapscomplicaties zullen de huisarts bekend voorkomen en omvatten een miskraam, vroeggeboorte, laag geboortegewicht naar zwangerschapsduur, zwangerschapshypertensie en pre-eclampsie, alsook ontwikkelingsstoornissen op de kinderleeftijd. De aandacht wordt hier echter gevestigd op het feit dat bepaalde arbeidsomstandigheden op zichzelf mede een oorzaak kunnen zijn voor het ontstaan van deze zwangerschapscomplicaties. Van zes werkfactoren is er wetenschappelijk bewijs dat deze een negatieve invloed kunnen hebben. Aan de andere kant bieden ze ook mogelijkheden voor preventie. Eén van die zes factoren zijn de chemische stoffen en daarop wordt meer in detail ingegaan. De regelgeving komt ook aan bod en kort gezegd moeten werknemer en werkgever er zoveel mogelijk aan doen om zwangerschapscomplicaties te voorkomen. Dat betekent concreet dat een zwangere niet mag werken met stoffen die het DNA van de baby kunnen beschadigen, zoals mutagene en de meeste carcinogene stoffen. Het geheel wordt verduidelijkt in enkele kaders en aan de hand van een aantal casus.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2016

Bijblijven 10/2016 Naar de uitgave

OriginalPaper

Huid en arbeid