Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

08-11-2016 | Uitgave 10/2016

Bijblijven 10/2016

Slechthorendheid: over lawaaischade en functioneringsproblemen in het werk

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2016
Auteur:
Dr. Bas Sorgdrager
Belangrijke opmerkingen
Dit artikel is een iets gewijzigde versie van een eerder verschenen artikel in Tijdschr Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskd (Sorgdrager B, Gehoorverlies in het werk: over lawaaischade en functioneringsproblemen. Tijdschrift Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 2015;23(7):320–3).

Samenvatting

Lawaaischade ontwikkelt zich sluipend en aanvankelijk onmerkbaar, aangezien gehoorverlies eerst bij de hoge frequenties optreedt en het spraakverstaan dan nog mogelijk is. Slechthorendheid treedt op als er auditieve eisen aan het gehoor worden gesteld. Het moeten kunnen horen kost veel energie vooral in rumoerige omgevingen. Oververmoeidheid is een kenmerkende klacht van slechthorenden.
Op werkplekken kan er sprake zijn van blootstelling aan schadelijk lawaai en/of moeten werken in omstandigheden met meer hinderlijk lawaai. Preventieve maatregelen en effectieve interventies zijn mogelijk. Op de werkplek zijn gehoorbeschermingsprogramma’s ontwikkeld, waaronder het beschikbaar stellen van gehoorkappen of otoplastieken. Bestrijding aan de bron, dus de blootstelling aan het lawaai reduceren, verdient uiteraard de voorkeur. Verschillende hoortesten kunnen bewustwording stimuleren en aanleiding zijn om interventies tijdig in gang te zetten. Interventies richten zich op het verbeteren van de arbeidsomstandigheden en organisatie van de werkzaamheden enerzijds en op behandeling anderzijds, zoals audiologische revalidatie en meer psychologische benaderingen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2016

Bijblijven 10/2016 Naar de uitgave

OriginalPaper

Huid en arbeid