Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

31-10-2016 | Uitgave 10/2016

Bijblijven 10/2016

Alles is gif en niets is geen gif

Communiceren in de artsenpraktijk over chemische risico’s van werk

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 10/2016
Auteur:
Annet F. Lenderink

Samenvatting

Een flink deel van de werkende bevolking komt op het werk regelmatig of incidenteel in aanraking met chemische stoffen. Dat kan vragen oproepen over de effecten op de gezondheid en als werknemers gezondheidsklachten ondervinden, gaan ze vaak naar hun huisarts. Deze heeft dan de moeilijke taak om na te gaan of de klachten met de blootstelling te maken hebben, maar heeft vaak weinig zicht op de werksituatie. Terwijl dat juist belangrijk is om een goed beeld te krijgen van het risico en de maatregelen die eventueel moeten worden genomen. Omdat bedrijfsartsen de werkplek en de aanwezige risico’s wel kennen, is samenwerking van bedrijfsarts en huisarts van belang voor een goede beoordeling van de situatie. In deze bijdrage wordt eerst kort ingegaan op de risico’s van chemische stoffen in het werk, waarna de risicobeoordeling aan de orde komt met een overzicht van online informatiebronnen die daarbij behulpzaam kunnen zijn. Vervolgens komt de risicoperceptie aan de orde, vooral waar deze invloed heeft op de risicocommunicatie. Deze wordt zowel belicht vanuit de zender als vanuit de ontvanger van informatie en gaat in op de voortschrijdende inzichten die de wetenschappelijke literatuur daarover te bieden heeft.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2016

Bijblijven 10/2016 Naar de uitgave

OriginalPaper

Huid en arbeid