Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2010 | Artikelen | Uitgave 4/2010

Neuropraxis 4/2010

Hersengolven geven inzicht in de positieve kanten van veroudering

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2010
Auteurs:
Sandra Langeslag, Jan van Strien
Belangrijke opmerkingen
dr. S.J.E. Langeslag, neuropsychologe, ud Brein & Cognitie, Erasmus Affective Neuroscience Lab, Instituut voor Psychologie, Erasmus Universiteit Rotterdam, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam; prof. dr. J.W. van Strien, bijzonder hoogleraar Biologische & Cognitieve Psychologie, Erasmus Affective Neuroscience Lab, Instituut voor Psychologie, Erasmus Universiteit Rotterdam, Postbus 1738, 3000 DR Rotterdam.

Samenvatting

Veroudering gaat samen met lichamelijke en cognitieve achteruitgang. Toch zijn er aanwijzingen dat niet alles achteruitgaat door veroudering. Zo zou het gedrag van mensen naarmate ze ouder worden meer door emotie- en minder door kennisgerelateerde doelen bepaald worden. Dit zou ertoe leiden dat mensen naarmate ze ouder worden steeds meer nadruk gaan leggen op positieve informatie en minder op negatieve informatie. Hoewel dit positiviteitseffect niet in alle gevallen optreedt, is het in een aantal studies geobserveerd bij gedrag of bij hersenactiviteit. In een van onze onderzoeken bleek het positiviteitseffect zowel bij prestatie op een geheugentaak als bij hersengolven op te treden. De verschuiving naar emotiegerelateerde doelen tijdens veroudering zou ook leiden tot een verbeterde emotieregulatie. In een studie waarin hersengolven als objectieve maat voor succes van emotieregulatie werden genomen, vonden we echter geen steun voor het idee dat emotieregulatie verschilt tussen jong volwassenen en ouderen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit online abonnement heeft u toegang tot meer dan 50 (hand)boeken en naslagwerken, 19 tijdschriften (o.a. GZ-psychologie en Kind & Adolescent Praktijk) en diverse e-learnings (van COMET tot schematherapie). Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2010

Neuropraxis 4/2010 Naar de uitgave

Agenda

Agenda

Signalement

Signalement