Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2010 | Artikelen | Uitgave 4/2010

Neuropraxis 4/2010

Ik word er niet warm of koud van: stress en lichaamstemperatuur

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2010
Auteurs:
Christiaan Vinkers, Berend Olivier
Belangrijke opmerkingen
Dr. mr. C.H. Vinkers, arts in opleiding tot psychiater en post-doctoraal onderzoeker, Disciplinegroep Farmacologie, Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences en Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen, Universiteit Utrecht, Sorbonnelaan 16, 3584CA Utrecht; prof. dr. B. Olivier, Hoogleraar Psychofarmacologie, Utrecht Institute for Pharmaceutical Sciences en Rudolf Magnus Instituut voor Neurowetenschappen, Universiteit Utrecht, Sorbonnelaan 16, 3584CA Utrecht.

Samenvatting

In een stressvolle situatie is iemand gespannen, alert en klopt het hart in de keel. Deze stressreactie wordt door de hersenen in gang gezet, meestal door een externe gebeurtenis, maar soms ook zonder duidelijke oorzaak. Hierdoor is iemand in staat om op een bepaalde (al dan niet reële) bedreigende situatie te reageren. Een overbelast stresssysteem lijkt betrokken te zijn bij het ontstaan van psychiatrische ziektes en krijgt daarom veel aandacht in wetenschappelijk onderzoek.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit online abonnement heeft u toegang tot meer dan 50 (hand)boeken en naslagwerken, 19 tijdschriften (o.a. GZ-psychologie en Kind & Adolescent Praktijk) en diverse e-learnings (van COMET tot schematherapie). Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2010

Neuropraxis 4/2010 Naar de uitgave

Signalement

Signalement

Redactioneel

Woorden vooraf

Agenda

Agenda