Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2010 | Artikelen | Uitgave 4/2010

Neuropraxis 4/2010

Comorbiditeit tussen autisme en depressie nader bekeken

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2010
Auteurs:
Annemarie Theunissen, Jeanette Dijkstra, Jos Prickaerts
Belangrijke opmerkingen
A. Theunissen, ambulant begeleider/auticoach, Pedagogisch Spectrum, Nierhoven 29, 6002 XE Weert; dr. J. Dijkstra, klinisch neuropsycholoog, Capaciteitsgroep Psychiatrie en Neuropsychologie, Maastricht Universitair Medisch Centrum; dr. J. Prickaerts, neurobioloog, School for Mental Health and Neuroscience, Universiteit Maastricht.

Samenvatting

Een primaire depressie behoort tot de stemmingsstoornissen en kan in de loop van een leven ontstaan. Autisme behoort tot de ontwikkelingsstoornissen en bestaat vanaf de geboorte. Ondanks dat de klinische kenmerken maar een beperkte overlap laten zien, wordt regelmatig een verkeerde diagnose gesteld. Een autismespectrumstoornis wordt dan als zodanig niet onderkend en aangezien voor een depressie waarvan de kenmerken die van autisme overschaduwen. In de etiologie van zowel depressie als autisme kunnen we biologische, psychologische en sociale determinanten onderscheiden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2010

Neuropraxis 4/2010 Naar de uitgave

Redactioneel

Woorden vooraf

Agenda

Agenda