Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2010 | Artikelen | Uitgave 4/2010

Neuropraxis 4/2010

DOOM’d to switch: grotere mentale flexibiliteit door schietspellen

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2010
Auteur:
Lorenza Colzato
Belangrijke opmerkingen
Mw. dr. L. S. Colzato, psychologe, uhd, Universiteit Leiden, Departement Psychologie, Sectie Cognitieve Psychologie & Leiden Institute for Brain and Cognition, Postbus 9555, 2300 RB Leiden.

Samenvatting

De belangstelling voor de invloed van videogames op ons dagelijks leven neemt alsmaar toe. Het spelen van first-person shooters vereist een flexibele mindset om snel te kunnen reageren op snel bewegende visuele en auditieve stimuli, en snel tussen verschillende subtaken te kunnen schakelen. Deze studie onderzocht of en in welke mate ervaring met het spelen van videogames invloed heeft op taken waarbij cognitieve controle belangrijk is. Gamers en niet-gamers voerden een task-switching-taak uit die een betrouwbare index geeft van cognitieve flexibiliteit. Zoals voorspeld, lieten gamers kleinere switching costs (grotere cognitieve flexibiliteit) zien dan niet-gamers. Onze bevindingen leveren bewijs voor de hypothese dat het spelen van first-person shooters de cognitieve flexibiliteit verbetert.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2010

Neuropraxis 4/2010 Naar de uitgave

Agenda

Agenda

Signalement

Signalement

Redactioneel

Woorden vooraf