Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2010 | Artikelen | Uitgave 4/2010

Neuropraxis 4/2010

Motorische gevolgen van laesies in de basale ganglia en wat zij ons kunnen leren over het functioneren van deze hersenstructuur

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 4/2010
Auteurs:
Tineke de Haan, Reint Geuze
Belangrijke opmerkingen
T. de Haan, masterstudente Hersenen & Gedrag, Rijksuniversiteit Groningen; dr. R.H. Geuze, uhd Klinische en Ontwikkelingsneuropsychologie, Rijksuniversiteit Groningen.

Samenvatting

De basale ganglia worden meestal in verband gebracht met de ziekte van Parkinson. De daarbij voorkomende tremoren, rigiditeit en bradykinesie lijken een gevolg van het disfunctioneren van de dopaminehuishouding van de basale ganglia (Brooks, 2000). Ondanks veel onderzoeken is de precieze rol die de basale ganglia vervullen bij het reguleren van motorische activiteit nog grotendeels onduidelijk.
Boyd en Winstein (2004) wijzen op een nadeel van parkinsonpatiënten als proefpersonen in het onderzoek naar de specifieke functies van de basale ganglia. De dopaminedepletie die met de ziekte van Parkinson gepaard gaat, vermindert de output van de basale ganglia maar belemmert hiermee misschien ook de functie van andere dopaminerge systemen in de hersenen. Onderzoeksbevindingen kunnen dus gebaseerd zijn op een veranderde neuronale functie van hersengebieden buiten de basale ganglia. Daarmee kan men zich afvragen of parkinsonpatiënten de ideale doelgroep vormen om het functioneren van de basale ganglia te onderzoeken.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Proefabonnement BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit online abonnement heeft u toegang tot meer dan 50 (hand)boeken en naslagwerken, 19 tijdschriften (o.a. GZ-psychologie en Kind & Adolescent Praktijk) en diverse e-learnings (van COMET tot schematherapie). Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2010

Neuropraxis 4/2010 Naar de uitgave

Agenda

Agenda

Signalement

Signalement

Redactioneel

Woorden vooraf