Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2014 | Artikelen | Uitgave 5/2014

Bijblijven 5/2014

Hemoglobinopathieën

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2014
Auteurs:
Drs. Marlijn (P.A.) Hoeks, Dr. Vera (M.J.) Novotny
Belangrijke opmerkingen
internist-hematoloog i.o., afdeling Hematologie, Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen
internist-hematoloog, afdeling Hematologie, Radboud Universitair Medisch Centrum Nijmegen

Samenvatting

Hemoglobinopathieën zijn erfelijke aandoeningen waarbij mutaties van de genen coderend voor de alfa- en/of bètaketens van het hemoglobine, leiden tot een tekort van alfa- en bètaketens (thalassemie) of structurele afwijkingen van het hemoglobine (sikkelcelziekte). Hemoglobinopathieën komen gemiddeld voor bij één op de vijftien allochtone inwoners van Nederland. Het klinisch beeld van deze ziekten kan variëren van een asymptomatisch dragerschap tot ernstige microcytaire anemie, hemolyse en ijzerstapeling bij thalassemie en vaso-occlusieve crise, leidend tot microvasculaire ischemie, infecties of acute pijn op de borst bij sikkelcelziekte. Wanneer de huisarts kennis heeft van deze ziekten, kan dit de zorg voor allochtone patiënten sterk verbeteren. Dit hoofdstuk behandelt de kliniek, diagnostiek, therapie en prognose van de meest voorkomende hemoglobinopathieën: sikkelcelziekte en thalassemie. Voor nadere informatie zijn de websites van de patiëntenvereniging Oscar (www.​oscarnederland.​nl) en de website van het landelijke referentielaboratorium (www.​hbpinfo.​com) aan te bevelen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2014

Bijblijven 5/2014 Naar de uitgave