Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-05-2014 | Artikelen | Uitgave 5/2014

Bijblijven 5/2014

Oudere migranten en huisartsbezoek; samen op weg naar heldere communicatie!

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 5/2014
Auteurs:
Dr. Bas Steunenberg, Drs. Ilona Verhagen, Dr. Niek de Wit
Belangrijke opmerkingen
onderzoeker, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, afdeling Huisartsgeneeskunde
promovenda, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, afdeling Huisartsgeneeskunde
hoogleraar huisartsgeneeskunde, Julius Centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde, afdeling Huisartsgeneeskunde

Samenvatting

De taalbarrière en cultureel bepaalde communicatieproblemen maken het contact tussen huisarts en oudere migrant tot een aandachtspunt. Oudere migranten hebben bijvoorbeeld problemen met het helder onder woorden brengen van hun klachten en hebben minder kennis van gezondheid en leefstijl. In deze bijdrage geven wij aanbevelingen en delen wij ervaringen vanuit het ‘Stem van de Oudere Migranten project’. Een project vanuit het UMC Utrecht in het kader van het Nationaal Programma Ouderenzorg (NPO; ZonMw). Er komen specifieke aandachtspunten aan de orde op het gebied van de inzet van de praktijkondersteuner ouderenzorg, communicatie door de huisarts en aan de hand van een aantal voorbeelden wordt getoond hoe de huisartsenzorg en preventie rondom deze groep kunnen worden vormgegeven.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

DocsOnline – Vakinformatie voor huisartsen

Met DocsOnline blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2014

Bijblijven 5/2014 Naar de uitgave