Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Artikelen | Uitgave 2/2014

Kind en adolescent 2/2014

Groepsprocessen bij jongeren: over pesten en ander probleemgedrag

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 2/2014
Auteur:
René Veenstra
Belangrijke opmerkingen
Prof. dr. R. Veenstra is hoogleraar Sociologie, in het bijzonder Sociale Ontwikkeling, bij de Rijksuniversiteit Groningen. Grote Rozenstraat 31, 9712 tg Groningen. E-mail: d.r.veenstra@rug.nl.
Dit artikel biedt een verkorte weergave van de oratie die de auteur uitsprak bij zijn inauguratie als hoogleraar. De volledige versie van de oratie en de technische verantwoording is te downloaden van www.​gmw.​rug.​nl/​~veenstra/​oratie

Samenvatting

Dankzij longitudinale sociale-netwerkanalyse zijn onderzoekers steeds beter in staat om te bepalen waarom jongeren veel op elkaar lijken. Gelijkenis in gedrag kan het gevolg zijn van twee processen: selectie en invloed. In het eerste deel van dit artikel wordt een overzicht gegeven van onderzoek naar dynamiek in netwerk en gedrag. De bestudeerde netwerken gaan over positieve relaties (vriendschappen). In het tweede deel wordt ingegaan op negatieve relaties tussen jongeren: dader-slachtofferrelaties bij pesten. Hierbij wordt het KiVa antipestprogramma besproken. Uit de eerste beschrijvende resultaten blijkt dat pesten op KiVa-scholen afneemt met meer dan de helft. Op controlescholen neemt het pesten af met een derde. Ondanks deze afname mogen KiVa-scholen nu niet op hun lauweren gaan rusten. Op KiVa-scholen wordt nog steeds 13,5 procent van de leerlingen gepest. Onderzoek is nodig om inzicht te krijgen in gevallen waar het programma niet werkt. Dit kan leiden tot het opzetten van aanvullende interventies.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Kind en adolescent 2/2014 Naar de uitgave