Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2014 | Artikelen | Uitgave 2/2014

Kind en adolescent 2/2014

Etnische verschillen in risicofactoren

Verschillen tussen Nederlandse, Marokkaanse, Surinaamse, Turkse en Antilliaanse jongeren in risicofactoren voor recidive

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 2/2014
Auteurs:
Dr. Claudia E. Van der Put, Prof. dr. Geert Jan J. M. Stams, Maja Deković, Machteld Hoeve, Peter H. van der Laan
Belangrijke opmerkingen
Dr. C. E. van der Put, onderzoeker en docent Forensische Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam. Nieuwe Prinsengracht 130, 1018 vz Amsterdam. E-mail: C.E.vanderPut@uva.nl.
Prof. dr. G. J. J. M. Stams, hoogleraar Forensische Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam.
Prof. dr. M. Deković, hoogleraar Orthopedagogiek aan de Universiteit Utrecht.
Dr. M. Hoeve, universitair docent Forensische Orthopedagogiek aan de Universiteit van Amsterdam.
Prof. dr. Peter H. van der Laan, bijzonder hoogleraar Reclassering aan de Vrije Universiteit (vu) en senior onderzoeker bij het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (nscr).
Dit artikel is een bewerking van het artikel: Van der Put, C. E., Stams, G. J. J. M., Deković, M., Hoeve, M., & Van der Laan, P. H.(2013). Ethnic differences in the prevalence and impact of risk factors for recidivism. International Criminal Justice Review, 23(2), 113-131.

Samenvatting

In deze studie werden etnische verschillen onderzocht in de prevalentie en het belang van risicofactoren voor recidive. De onderzoeksgroep bestond uit Nederlandse (n = 542), Marokkaanse (n = 292), Surinaamse (n = 133), Turkse (n = 97) en Antilliaanse jongeren (n = 72) die een strafbaar feit hadden gepleegd. Chikwadraattoetsen, correlaties en logistische regressieanalyses werden uitgevoerd. Verschillen tussen de etnische groepen werden gevonden in zowel de prevalentie als de impact van risicofactoren. Bij Nederlandse jongeren bleken veruit de meeste risicofactoren significant samen te hangen met recidive (thuissituatie, vrijetijdsbesteding, school, vrienden en mentale gezondheid), terwijl bij etnische minderheidsgroepen slechts enkele risicofactoren samenhingen met recidive. Als gevolg van de gevonden verschillen zijn gedragsinterventies gericht op deze risicofactoren mogelijk minder effectief in het voorkomen van recidive bij jongeren uit etnische minderheidsgroepen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2014

Kind en adolescent 2/2014 Naar de uitgave