Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

06-11-2017 | Biomechanica en Bewegingsanalyse | Uitgave 4/2017

Podosophia 4/2017

Gaan en staan op (te) hoge hakken

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 4/2017
Auteur:
Chris Riezebos
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden algemene principes uit de biomechanica en bewegingsanalyse opgefrist en podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.

Samenvatting

De mogelijkheid om zonder compensaties te kunnen gaan en staan op hoge hakken blijkt af te hangen van de aangeboren lenigheid in de richting van plantairflexie van de enkel. Hoeveel plantairflexie er nodig is, hangt samen met de schoenmaat. Hoe kleiner de voet, des te meer plantairflexie in de enkel moet worden uitgevoerd bij een bepaalde hakhoogte en vice versa. Een hakhoogte groter dan de lenigheid van de enkel toestaat, moet gecompenseerd worden. In tegenstelling tot wat meestal gedacht wordt, gebeurt dit niet door verdieping van de lendenlordose, maar door flexie in de knieën en heupen. Bij een advies over de maximale hakhoogte die een cliënt kan dragen, is het nodig om zowel de maximaal mogelijke lenigheid van de plantairflexie van de enkel als de schoenmaat te bepalen. In een grafiek kan dan de maximale hakhoogte worden afgelezen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2017

Podosophia 4/2017 Naar de uitgave