Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Artikel | Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010

Een verhaal uit de dagelijkse praktijk

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2010
Auteurs:
Dr. K. J. J. van Hateren, dr. S. T. Houweling
Belangrijke opmerkingen
Arts-onderzoeker Diabetes Kenniscentrum, Isala Klinieken, Zwolle
Huisarts, Huisartsenpraktijk Hoogstraten en Houweling, Sleeuwijk; voorzitter Stichting Langerhans, Zwolle

Samenvatting

Recentelijk zijn de glucagonachtige peptide-1 (GLP-1)-analogen liraglutide en exenatide, en de dipeptidylpeptidase-4 (DPP-4)-remmers sitagliptine en vildagliptine geregistreerd voor de behandeling van diabetes mellitus type 2. De werking van deze middelen berust op het incretinehormoon GLP-1, dat een belangrijke rol speelt bij de glucosehuishouding. Ten aanzien van de glucoseregulatie zijn GLP-1-analogen even effectief, en de DPP-4-remmers minder effectief dan de gangbare middelen. Ten opzichte van insuline leiden GLP-1-analogen tot een gewichtsafname van circa 5 kg. De effecten van de DPP-4-remmers op het gewicht zijn beduidend minder en vergeleken met placebo leiden ze tot een gewichtstoename van 0,6 tot 0,7 kg. Langetermijnresultaten van beide groepen middelen zijn nog niet bekend.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010 Naar de uitgave

Artikel

Voetzorg