Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Artikel | Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010

Psychologische implicaties van type-2-diabetes mellitus

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2010
Auteurs:
drs. M. H. E. Hogenelst, prof. dr. F. J. Snoek
Belangrijke opmerkingen
Gz-psycholoog, afdeling Medische Psychologie, Sectie Psychosociale Diabetologie, VU Medisch Centrum, Amsterdam
Hoogleraar Medische Psychologie, afdeling Medische Psychologie, VU Medisch Centrum, Amsterdam

Samenvatting

De dagelijkse zelfzorg van de patiënt met diabetes mellitus is de hoeksteen van de behandeling. Deze stelt echter hoge eisen aan de motivatie en het aanpassingsvermogen van de patiënt. Na de diagnose, rond de overgang naar behandeling met insuline en bij het ontstaan van complicaties kunnen zich aanpassingsproblemen voordoen. Andere psychische problemen die veel voorkomen bij mensen met diabetes zijn: depressie, angst, eetstoornissen en seksuele problemen. Deze gaan vaak gepaard met een slechtere diabetesregulatie.
In de diabetesbegeleiding maakt het geven van voorlichting steeds meer plaats voor het streven naar zelfmanagement en empowerment. Gestructureerde educatieprogramma’s kunnen de zelfzorg en daarmee de instelling van de bloedglucosewaarde verbeteren evenals psychologische behandeling.
Er zijn richtlijnen voor psychologische diagnostiek en behandeling bij diabetes. Er wordt gepleit voor het systematisch monitoren van het welbevinden van patiënten bij periodieke diabetescontroles.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010 Naar de uitgave

Artikel

Voetzorg