Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Artikel | Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010

Nieuwe eenheden HbA1c!

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2010
Auteur:
Dr. R. J. Slingerland
Belangrijke opmerkingen
Klinisch chemicus, Isala Klinieken, Zwolle

Samenvatting

In dit artikel wordt ingegaan op de verandering in rapportage-eenheden van HbA1c. Glucose wordt gebonden aan hemoglobine tot uiteindelijk een stabiel glycohemoglobine (HbA1c) gevormd wordt. De hoeveelheid glycohemoglobine vormt een afspiegeling van de cumulatieve waarde van glucose over de afgelopen 8-12 weken. De huidige HbA1c-bepalingen worden in sommige landen op verschillende wijzen uitgevoerd, gebaseerd op verschillende referentiemethoden. In 2007 is er door verschillende internationale organisaties van diabetologen (IFCC-ADA-EASD-IDF) consensus bereikt hoe HbA1c wereldwijd gerapporteerd moet gaan worden te weten: als HbA1c in nieuwe IFCC-getallen (mmol/mol). Vanaf 6 april 2010 zullen beide getallen dus gerapporteerd worden in mmol/mol en in procenten. Vanaf 1 januari 2011 zullen alleen nog de nieuwe mmol/mol-getallen gerapporteerd worden in Nederland (www.​nieuwediabeteswa​arde.​nl). De waarde van HbA1c wordt beïnvloed door de levensduur van een rode bloedcel. Zodra die verandert, dan verandert de glyceringstijd van het hemoglobinemolecuul.
Bij een verkorte levensduur van een rode bloedcel, zoals deze onder meer gevonden kan worden bij hemolytische anemie, HbSS en HbSC, kan een normale HbA1c-uitslag dus toch een verhoging betekenen. Als gevolg van een aanzienlijk bloedverlies kan het percentage reticulocyten omhoog gaan; ook dan is een verlaging in de HbA1c-uitslagen te verwachten. Bij een ferriprieve anemie en splenectomie zal het percentage oude rode bloedcellen toenemen waardoor relatieve verhoging van de HbA1c-uitslag te verwachten is.
Op dit moment is er internationaal een discussie gaande of HbA1c gebruikt kan worden of mogelijk aanvullend gebruikt kan worden om de diagnose diabetes mellitus te stellen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010 Naar de uitgave