Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Artikel | Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010

Diabeteszorggroepen en de keten-DBC

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2010
Auteur:
Prof.dr. G. E. H. M. Rutten
Belangrijke opmerkingen
Hoogleraar Diabetologie in de eerste lijn, UMC Utrecht, Julius centrum voor Gezondheidswetenschappen en Eerstelijns Geneeskunde

Samenvatting

Zorg voor mensen met diabetes type 2 is ketenzorg. Via een keten-DBC dienen verschillende categorieën van zorgverleners, verenigd in een zorggroep, gemeenschappelijk een rekening in bij de zorgverzekeraar. Eind 2009 waren in Nederland ruim honderd zorggroepen opgericht, vaak onder leiding van huisartsen. De bestuursstructuur van veel zorggroepen is nog niet adequaat. De kwaliteitsverbetering van de diabeteszorg kan niet op het conto van ‘ketenzorg’ worden geschreven. Toch kunnen zorggroepen de combinatie van transparantie, taakdelegatie, feedback en benchmark tot stand brengen; die combinatie werkt kwaliteitsverhogend. Binnen een zorggroep moeten echter niet alleen huisartsenpraktijken feedback en benchmark krijgen. Multidisciplinaire nascholing is de enige weg waarlangs een zorggroep ook echt een groep wordt. Boude uitspraken over de kosteneffectiviteit van ketenzorg zijn onterecht. Multimorbiditeit en hoogcomplexe zorg vragen waarschijnlijk om andere oplossingen dan een zorgprogramma per aandoening.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010 Naar de uitgave

Artikel

Voetzorg