Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Artikel | Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010

Zelfzorginterventies bij patiënten met diabetes mellitus type 2

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2010
Auteurs:
Drs. N. Kleefstra, dr. S. T. Houweling
Belangrijke opmerkingen
Arts-onderzoeker, Diabetes kenniscentrum, Isala klinieken, Zwolle; Langerhans Medical Research Group, Zwolle
Huisarts, Langerhans Medical Research Group, Zwolle; Huisartsenpraktijk Houweling en Hoogstraten, Sleeuwijk

Samenvatting

Meer bewegen, minder en gezonder eten, maximeren van alcohol en stoppen met roken leveren patiënten met type-2-diabetes veel gezondheidswinst op. Echter, dit soort ‘actieve’ zelfzorginterventies zijn in de praktijk nogal eens moeilijk haalbaar of moeilijk vol te houden in tegenstelling tot populaire, meer ‘passieve’ zelfzorginterventies als het slikken van chroomsupplementen. Uit de verschillende besproken studies blijkt dat er voor een viertal interventies geen bewijs bestaat aangaande hun effectiviteit, terwijl veel patiënten bereid zijn tijd, moeite en geld in dit soort ‘behandelingen’ te investeren. Er is meer onderzoek nodig van goede methodologische kwaliteit op het gebied van ‘passieve’ zelfzorginterventies. Hulpverleners zouden moet stoppen met het promoten van deze zelfzorginterventies. In plaats daarvan zouden zij actieve zelfzorg meer moeten stimuleren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010 Naar de uitgave

Artikel

Voetzorg