Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Artikel | Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010

De behandeling van diabetes: stap voor stap

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2010
Auteurs:
Dr. K. Reenders, dr. D. Tavenier, dr. J. G. Woudstra
Belangrijke opmerkingen
Huisarts n.p. te Hoogeveen
Huisarts te Barneveld en kaderarts diabetes
Huisarts te Stiens en kaderarts diabetes

Samenvatting

Diabetes mellitus type 2 is een progressief verlopende ziekte. Steeds meer middelen zijn nodig om normale glucosewaarden te bereiken. Over de gewenste streefwaarde verschillen de meningen tussen de deskundigen. Intensieve behandeling (HbA1c < 7%) is niet meer vanzelfsprekend, maar is nog wel geïndiceerd bij jonge, pas ontdekte diabeten.
Het NHG-stappenplan wordt beschreven. Huisarts, praktijkondersteuner en de andere leden van het diabetesteam werken hierbij samen. Essentieel is de verandering van leefstijl. Daarop moet de behandeling gericht zijn. Besproken wordt welke orale middelen beschikbaar zijn. Metformine is als eerstekeuzepreparaat onomstreden. Sulfonylureumderivaten lijken vooralsnog de middelen van tweede keuze. De indicatie voor thiazolidinedionen is wellicht nog smaller dan in de laatste NHG-Standaard wordt beschreven. De plaats van de DPP4-remmers en GLP-1-analogen is nog niet duidelijk vanwege het ontbreken van studies over het effect op lange termijn en de veiligheid. Insuline kan aan de orale medicatie worden toegevoegd.
Meer dan ooit is bij elke stap individueel behandelen gewenst. Daarmee is het vaststellen van het behandelplan de taak van de arts in nauw overleg met de patiënt met diabetes.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010 Naar de uitgave

Artikel

Voetzorg