Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2010 | Artikel | Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010

Diabetische nefropathie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3/2010
Auteurs:
drs. I. Drion, prof. dr. H. J. G. Bilo
Belangrijke opmerkingen
Arts-onderzoeker, Diabetes Kenniscentrum, Zwolle
Internist, Isala Klinieken Zwolle, UMC Groningen, Diabetes Kenniscentrum, Zwolle

Samenvatting

Diabetes is de meest voorkomende oorzaak van terminaal nierfalen. Goede diagnostiek, monitoring en behandeling van nefropathie zijn van groot belang. De recentelijk gepubliceerde Landelijke Transmurale Afspraak Chronische nierschade geeft handvatten voor de patiënten bij wie micro/macroalbuminurie en een al dan niet verminderde nierfunctie is vastgesteld, met als doel complicaties te voorkomen of te vertragen. Nadruk hierbij ligt op de diagnostiek en behandeling van nierfunctiestoornissen en microalbuminurie en het daarmee gepaard gaande verhoogde risico op hart- en vaatziekten en eindstadium nierfalen. Tevens zal het besluit worden toegelicht om patiënten ouder dan 65 jaar met een eGFR < 60 ml/min niet zonder meer door te verwijzen naar de tweede lijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2010

Bijblijven 3/2010 Naar de uitgave

Artikel

Voetzorg