Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Referaat | Uitgave 10/2009

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2009

Een manier om vermijdbaar productiviteitsverlies te kwantificeren

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 10/2009
Auteur:
I. A. K. Snels

Samenvatting

Productiviteitsverlies door gezondheidsproblemen is nooit helemaal te voorkomen. Door gezondheidsrisico's te verkleinen is wellicht het verlies te beperken en daarmee zouden de kosten voor werkgevers verlaagd kunnen worden. Het zou mooi zijn als aan werkgevers inzichtelijk is te maken, welk deel van het productiviteitsverlies voorkomen kan worden door de aanpak van bepaalde risicofactoren. Riedel et al. hebben daartoe een dwarsdoorsnedeonderzoek gedaan. Zij hebben hiervoor de gegevens van 772.750 werknemers gebruikt die een gezondheidsvragenlijst hadden ingevuld. Er werden acht risicofactoren geïnventariseerd: alcoholgebruik, rugpijn, rijgedrag (gebruik veiligheidsgordel en (zich laten) rijden onder invloed), lichamelijke activiteit, depressie, stress, roken, en gewicht. Van circa 159.000 werknemers waren ook gegevens bekend over de bloeddruk en cholesterol.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2009

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2009 Naar de uitgave

TBV in outline

Articles

TBV in outline

Editorial