Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Onderzoek | Uitgave 10/2009

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2009

Werken hangt samen met de kwaliteit van leven bij mensen met multiple sclerose

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 10/2009
Auteurs:
Dr. C. R. L. Boot, Dr. I. J. van den Broek-van Lieshout, Dr. J. W. J. van der Gulden
Belangrijke opmerkingen
Dr. Cécile Boot is als senior onderzoeker Arbeid en Gezondheid verbonden aan de afdeling Sociale Geneeskunde van het VU medisch centrum in Amsterdam.
Drs. Irma J. van den Broek-van Lieshout werkt als bedrijfsarts bij Maetis Arbo in 's-Hertogenbosch. Dit artikel is gebaseerd op haar afstudeerscriptie van de bedrijfsartsenopleiding.
Dr. Joost van der Gulden is hoofd van de sectie Arbeid en Gezondheid (UMC St Radboud) en van de Nijmeegse bedrijfsartsenopleiding SGBO. Tevens werkt hij als bedrijfsarts bij de Arbo en Milieudienst van de Radboud Universiteit.
Dr. Cécile R.L. Boot, VU medisch centrum, EMGO+ Instituut, Afdeling Sociale Geneeskunde, Van der Boechorststraat 7, 1081 BT Amsterdam.

Samenvatting

Onderwerp: De betekenis van werken voor de kwaliteit van leven bij MS-patiënten.
Doel van het onderzoek: Het verkrijgen van inzicht in de samenhang tussen kwaliteit van leven en werken bij MS-patiënten. Centraal staat de vraag of de werkstatus samenhangt met diverse deelaspecten van kwaliteit van leven.
Soort onderzoek: Cross-sectionele vragenlijststudie onder 289 MS-patiënten geworven via een MS-polikliniek. Kwaliteit van leven is gemeten met de RAND-36.
Resultaten: De respons op de vragenlijst was 54%. De werkstatus hangt significant samen met beter fysiek en sociaal functioneren, een betere mentale gezondheid, beter rolfunctioneren emotioneel en fysiek, meer vitaliteit, en minder pijn. Deze relaties bleven bestaan na correctie voor algemeen ervaren gezondheid. De begeleiding door de bedrijfsarts werd in het algemeen weinig positief gewaardeerd.
Conclusie en beschouwingen: Uit de resultaten van deze studie kan worden geconcludeerd dat werk bij MS-patiënten samenhangt met een betere kwaliteit van leven, ook na correctie voor gezondheidsverschillen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2009

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2009 Naar de uitgave

TBV in outline

Articles