Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2009 | Referaat | Uitgave 10/2009

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2009

Taakeisen en regelmogelijkheden beïnvloeden slaapkwaliteit en vermoeidheid

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 10/2009
Auteur:
A. N. H. Weel

Samenvatting

Lange AH de, Kompier MAJ, Taris TW, Geurts SAE, Beckers DGJ, Houtman ILD, Bongers PM. J Sleep Res 2009; 18: 1–10.
De combinatie van hoge taakeisen en geringe regelmogelijkheden is door Karasek in 1985 als ongunstig beschreven. In het vierveldenmodel van Karasek is deze combinatie het kwadrant van de high-strain jobs. De Lange et al. onderzoeken in hun longitudinale studie de causale relatie tussen taakeisen en regelmogelijkheden enerzijds, en slaapkwaliteit en vermoeidheid anderzijds. Slaap is de herstelactiviteit bij uitstek. In de literatuur zijn er aanwijzingen dat langdurige of herhaalde blootstelling aan een hoge werkbelasting op den duur (via het mechanisme van onvoldoende herstel) kan leiden tot aandoeningen als depressie, burn-out, hart- en vaatziekten en aandoeningen van het bewegingsapparaat. Onze kennis over werkstress, slaap en vermoeidheid is evenwel beperkt en vooral gebaseerd op dwarsdoorsnedeonderzoek. De auteurs hebben daarom een longitudinaal onderzoek opgezet met een looptijd van drie jaar. In feite is het een historisch cohortonderzoek, uitgevoerd binnen het kader van de ‘Dutch Cohort Study on Musculoskeletal Disorders, Absenteeism, Stress and Healths’.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 10/2009

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2009 Naar de uitgave