Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2009

01-10-2009 | Voor de praktijk

Gezondheidsraad, arbeid en gezondheid

Auteur: J. A. Knottnerus

Gepubliceerd in: TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde | Uitgave 10/2009

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Extract

Arbeid en alles wat daarmee samenhangt vormt een essentieel en omvangrijk domein van het menselijk leven. De Gezondheidsraad besteedt dan ook sinds jaar en dag veel aandacht aan het thema arbeid en gezondheid. Dat heeft al vele belangwekkende adviezen opgeleverd, en omdat arbeid, de volksgezondheid en de daaraan gewijde wetenschap zich continu ontwikkelen, zullen er vele volgen. Het betreft vier deelgebieden:
1
Preventie en gezondheidsbescherming: hierbij gaat het om de vraag of en in hoeverre de gezondheid van de werknemer ten gevolge van het werk in gevaar komt, en hoe dat kan worden voorkomen via maatregelen in de sfeer van de arbeidsomstandigheden. Naast ziekte zijn ook verzuim en arbeidsongeschiktheid met preventie te voorkomen.
 
2
Zorg in geval van ziekte: als een werknemer/ patiënt al dan niet ten gevolge van het werk ziek wordt, dient er adequate en onderling goed afgestemde zorg te worden geleverd mede gericht op functioneel herstel.
 
3
Zorg bij uitval/niet kunnen werken wegens ziekte: als een werknemer langere tijd ziek is, moet effectief gewerkt worden aan re-integratie en het behoud of herstel van maatschappelijke participatie. Soms heeft men door ziekte of gebrek nog nooit kunnen werken en is het streven dit toch mogelijk te maken.
 
4
Naast preventie en zorg wordt actieve gezondheidsbevordering steeds belangrijker: de kernvraag hierbij is in welke mate via het werk actief kan worden bijgedragen aan de bevordering van de gezondheid van werknemers. Dit gezien de relatief lange tijd die de werknemer op het werk doorbrengt en de kansen die dit voor gezondheidsbevordering met zich meebrengt.
 
Metagegevens
Titel
Gezondheidsraad, arbeid en gezondheid
Auteur
J. A. Knottnerus
Publicatiedatum
01-10-2009
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde / Uitgave 10/2009
Print ISSN: 0929-600X
Elektronisch ISSN: 1876-5858
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03081322

Andere artikelen Uitgave 10/2009

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 10/2009 Naar de uitgave

Verenigingsnieuws

NVVG