Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 5/2016

01-05-2016 | Spectrum

Duurzaam eten met de Schijf van Vijf?

Auteurs: Liesbeth Temme, Henk Westhoek

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 5/2016

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Voedsel moet niet alleen gezond, veilig en smakelijk zijn, de voedselproductie moet ook ecologisch houdbaar zijn. Ook volgendegeneraties moeten immers over voldoende voedsel kunnen beschikken, en we willen het natuurlijk kapitaal niet aantasten. Voedselproductie is afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen, zoals land, bodems, water, visvoorraden en biodiversiteit.En anders dan bijvoorbeeld energie, die van allerlei bronnen kan komen (zon, wind, water, fossiel, kernenergie) is voedselproductie wereldwijd afhankelijk van deze hulpbronnen. Omdat de wereldbevolking groeit en mensen wereldwijd meer vlees gaan eten, neemt de druk op deze hulpbronnen toe. Voedselproductie leidt ook tot een behoorlijke druk op het milieu: wereldwijd is circa een kwart van de broeikasgasemissiesgerelateerd aan voedselproductie.
Literatuur
1.
go back to reference Food and Agriculture Organization of the United Nations. Definition of Sustainable Diets. Report of the International Scientific Symposium: Biodiversity and Sustainable Diets United Against Hunger. Rome, 3–5 November 2010. Rome: FAO, 2010. Food and Agriculture Organization of the United Nations. Definition of Sustainable Diets. Report of the International Scientific Symposium: Biodiversity and Sustainable Diets United Against Hunger. Rome, 3–5 November 2010. Rome: FAO, 2010.
2.
go back to reference Temme EH, Toxopeus IB, Kramer GF et al. Greenhouse gas emission of diets in the Netherlands and associations with food, energy and macronutrient intakes. Public Health Nutr 2015;18:2433–45CrossRefPubMed Temme EH, Toxopeus IB, Kramer GF et al. Greenhouse gas emission of diets in the Netherlands and associations with food, energy and macronutrient intakes. Public Health Nutr 2015;18:2433–45CrossRefPubMed
3.
go back to reference Westhoek H, Rood T, Berg M van de et al. The protein puzzle: the consumption and production of meat, dairy and fish in the European Union PBL The Hague/Bilthoven: Netherlands Environmental Assessment Agency, 2011. Westhoek H, Rood T, Berg M van de et al. The protein puzzle: the consumption and production of meat, dairy and fish in the European Union PBL The Hague/Bilthoven: Netherlands Environmental Assessment Agency, 2011.
4.
go back to reference Westhoek H, Lesschen JP, Rood T et al. Food choices, health and environment: Effects of cutting Europe’s meat and dairy intake. Global Environmental Change 2014;26:196–205.CrossRef Westhoek H, Lesschen JP, Rood T et al. Food choices, health and environment: Effects of cutting Europe’s meat and dairy intake. Global Environmental Change 2014;26:196–205.CrossRef
5.
go back to reference Temme EH, Bakker HM, Seves SM et al. How may a shift towards a more sustainable food consumption pattern affect nutrient intakes of Dutch children? Public Health Nutr 2015; 18:2468–78.CrossRefPubMed Temme EH, Bakker HM, Seves SM et al. How may a shift towards a more sustainable food consumption pattern affect nutrient intakes of Dutch children? Public Health Nutr 2015; 18:2468–78.CrossRefPubMed
6.
go back to reference Kernebeek HRJ van, Oosting SJ, Ittersum MK van, Boer IJM de. Optimising land use and consumption of livestock products in the human diet with an increasing human population in the Netherlands. Proceedings of the 9th International Conference on Life Cycle Assessment in the Agri-Food Sector, 2014, 1439–44. Kernebeek HRJ van, Oosting SJ, Ittersum MK van, Boer IJM de. Optimising land use and consumption of livestock products in the human diet with an increasing human population in the Netherlands. Proceedings of the 9th International Conference on Life Cycle Assessment in the Agri-Food Sector, 2014, 1439–44.
7.
go back to reference Temme EHM, Milder IEJ, Westenbrink S et al. Monitoring productsamenstelling voor zout, verzadigd vet en suiker. RIVM Herformuleringsmonitor 2014. RIVM Briefrapport 2015-0034. Bilthoven: RIVM, 2015. Temme EHM, Milder IEJ, Westenbrink S et al. Monitoring productsamenstelling voor zout, verzadigd vet en suiker. RIVM Herformuleringsmonitor 2014. RIVM Briefrapport 2015-0034. Bilthoven: RIVM, 2015.
Metagegevens
Titel
Duurzaam eten met de Schijf van Vijf?
Auteurs
Liesbeth Temme
Henk Westhoek
Publicatiedatum
01-05-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 5/2016
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/s12508-016-0064-8

Andere artikelen Uitgave 5/2016

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 5/2016 Naar de uitgave