Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 5/2016

01-05-2016 | Spectrum

Schijf van Vijf: vraagtekens bij praktische toepasbaarheid

Auteur: Christine Grit

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 5/2016

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

De principes die ten grondslag liggen aan de nieuwe Schijf van Vijf zijn veelbelovend om een verantwoord voedingspatroon onder consumenten te stimuleren. Het uitgangspunt om de benodigde voedingsstoffen uit de Schijf te halen, terwijl er daarnaast ruimte is voor ‘buiten de Schijf producten’ (categorie dagelijks 3-5 en categorie wekelijks 2-3), biedt perspectief. Geen stigmatisering van individuele voedingsmiddelen, maar een advies over frequenties van gebruik. Bij nadere bestudering rijzen er echter vraagtekens bij de nog grotere afstand tot het gebruikelijke voedingspatroon van de gemiddelde Nederlander, vergeleken met de adviezen uit het oude voorlichtingsmodel

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen

TSG, het Tijdschrift voor Gezondheidswetenschappen, is het enige Nederlandstalige tijdschrift dat multidisciplinaire informatie bevat op het gebied van de volksgezondheid en gezondheidszorg. Naast de multidisciplinaire oriëntatie is de combinatie van wetenschap, beleid en praktijk uniek.

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School jaarlicentie

BSL Academy SW-TP Saxion Parttime School half jaarlicentie

Toon meer producten
Voetnoten
1
Daan Kromhout, voorzitter van de Commissie die de Richtlijnen Goede Voeding 2015 opstelde, sprak bij de lancering op 4 november 2015 van de RGV over een totaal van circa 1300 kcalorieën op basis van de RGV.
 
Literatuur
go back to reference Van Rossum CTM et al. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010, Diet of children and adults aged 7 to 69 years. Report number 350050006/2011. Bilthoven: National Institute for Public Health and the Environment, 2011. Van Rossum CTM et al. Dutch National Food Consumption Survey 2007-2010, Diet of children and adults aged 7 to 69 years. Report number 350050006/2011. Bilthoven: National Institute for Public Health and the Environment, 2011.
Metagegevens
Titel
Schijf van Vijf: vraagtekens bij praktische toepasbaarheid
Auteur
Christine Grit
Publicatiedatum
01-05-2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 5/2016
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/s12508-016-0062-x