Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-06-2016 | Artikel | Uitgave 3/2016

Neuropraxis 3/2016

Wakkere hersenoperaties: de klinisch-neuropsychologisch aspecten

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 3/2016
Auteurs:
Martine van Zandvoort, Carla Ruis, Marc Hendriks

Samenvatting

De laatste jaren is er een duidelijke toename van wakkere hersenoperaties binnen de functionele (en electieve) neurochirurgie. De belangrijkste reden hiervoor is dat met wakkere hersenoperaties de motoriek en de cognitie van de patiënt bewaakt kunnen worden. Met behulp van corticale stimulaties (Penfield-methoden) of dieptestimulatie kunnen onderliggende functies worden gedetecteerd en kunnen multidisciplinair zogenaamde functionele begrenzingen worden bepaald. Tijdens de pre-, intra- en postoperatieve fasen van de wakkere hersenoperaties heeft de (klinisch) neuropsycholoog een duidelijke en belangrijke rol binnen het multidisciplinaire team. Het psychologisch, cognitief en emotioneel welzijn van de patiënt gelden als belangrijkste verantwoordelijkheid van de neuropsycholoog en laten de neuropsycholoog op het scherpst van de snede van de wetenschappelijke en klinische vaardigheden balanceren.
In dit artikel wordt vanuit specialistisch oogpunt ingegaan op deze verschillende neuropsychologische aspecten, zonder een ‘receptuur’ te willen geven van een ideale testbatterij dan wel afkappunten voor het bepalen van grenzen. Binnen onder andere de werkgroep wakkere OK (WOK) wordt gewerkt aan het tot stand brengen van richtlijnen die als handvat kunnen dienen en richting kunnen geven aan kwalitatief goede zorg en een basis kunnen vormen voor wetenschappelijke onderbouwing van wakkere hersenoperaties.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2016

Neuropraxis 3/2016 Naar de uitgave