Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-06-2016 | Artikel | Uitgave 3/2016

Neuropraxis 3/2016

Anesthesiologische en neurochirurgische aspecten van de wakkere hersenoperatie

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 3/2016
Auteurs:
Markus Klimek, Arnaud J. P. E. Vincent

Samenvatting

Een wakkere hersenoperatie is een teamtaak: patiënt, anesthesioloog, neurochirurg en neurolinguïst/neuropsycholoog werken intensief samen om een kwaadaardige hersentumor zonder functionele schade voor de patiënt te verwijderen. Dit artikel beschrijft details van het anesthesiologische en het neurochirurgische beleid omtrent deze operatie. Van de patiëntenselectie en de indicatiestelling over de voorbereiding op de operatie en het intraoperatief beloop tot de nazorg en de mogelijke complicaties, wordt het traject beschreven dat hieraan gekoppeld is. Op basis van hun ruime eigen ervaring beschrijven de auteurs niet alleen hun eigen beleid, maar spiegelen dit ook aan de literatuur. Hun conclusie is dat een wakkere hersenoperatie bij een patiënt met een tumor dichtbij functioneel relevante hersengebieden zeker veilig uitgevoerd kan worden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2016

Neuropraxis 3/2016 Naar de uitgave