Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-06-2016 | Artikel | Uitgave 3/2016

Neuropraxis 3/2016

Functionele netwerken; preoperatieve en intraoperatieve mapping van cognitieve functies bij wakkere resectie van (laaggradige) gliomen

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 3/2016
Auteurs:
Ingeborg Bosma, Wencke S. Veenstra

Samenvatting

Het doel van glioomchirurgie is een zo maximaal mogelijke resectie, met behoud van cognitief functioneren en daarmee kwaliteit van leven voor de patiënt. Gezien het feit dat gliomen vaak gelegen zijn in zogenoemde eloquente gebieden en vanwege de enorme interindividuele anatomische en functionele variatie, is het van belang om goed geïnformeerd te zijn over de functionele betrokkenheid van hersengebieden die bij deze cognitieve functies betrokken zijn. Het is mogelijk om tijdens een wakkere glioomresectie gebieden te lokaliseren die sensomotorische functies, taal en overige hogere orde cognitieve functies beïnvloeden. Dit kan met preoperatieve functional imaging, in combinatie met intraoperatieve elektrische stimulatie (IES). De informatie die daarmee verkregen wordt, geeft inzicht in de corticale en subcorticale organisatie van functionele netwerken. Dergelijke informatie kan van nut zijn voor het plannen van de (mate) van resectie, selectie van intraoperatieve taken, voorspellen van postoperatief cognitief functioneren en het vroegtijdig plannen van cognitieve revalidatie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2016

Neuropraxis 3/2016 Naar de uitgave