Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

10-06-2016 | Artikel | Uitgave 3/2016

Neuropraxis 3/2016

Taaltests voor, tijdens en na wakkere hersenchirurgie: de rol van DuLIP

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 3/2016
Auteurs:
Elke De Witte, Djaina Satoer, Evy Visch-Brink, Peter Mariën

Samenvatting

Neurochirurgie bij patiënten met hersentumoren in eloquente zones beoogt een maximale resectie van de tumor met een minimaal risico op postoperatieve functionele uitval, zoals taalstoornissen (afasie). Inzicht in de functie en de exacte lokalisatie van corticosubcorticale gebieden en hun verbindingen is daarbij van cruciaal belang. Momenteel geldt de meer invasieve techniek, de directe elektrische stimulatie (DES) als gouden standaard. Om essentiële gebieden voor taal te bepalen, worden via DES een aantal corticale en subcorticale structuren rechtstreeks gestimuleerd met elektroden, terwijl de patiënt wakker is en diverse taaltaken uitvoert. Er zijn echter geen richtlijnen beschikbaar, noch een wetenschappelijk onderbouwde taaltestbatterij, om taalfuncties betrouwbaar te bewaken tijdens een wakkere operatie. In dit artikel wordt een overzicht geboden van de pre-, intra- en postoperatieve taaltests die in Vlaanderen en Nederland gebruikt worden. Daarnaast wordt de ontwikkeling van de Nederlandse taaltestbatterij (Dutch Linguistic Intraoperative Protocol) beschreven. Deze batterij bestaat uit fonologische, semantische en syntactische taalproductie- en perceptietaken die intraoperatief kunnen worden gebruikt tijdens corticosubcorticale stimulatie. Daarnaast worden in dit artikel anatomisch-klinische modellen gepresenteerd die als basis dienen voor de selectie van DuLIP-taken bij tumorpatiënten. Tot slot wordt het gebruik van dit protocol geïllustreerd met een casusbeschrijving.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3/2016

Neuropraxis 3/2016 Naar de uitgave