Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

08-11-2019 | Artikel | Uitgave 6/2019

Neuropraxis 6/2019

Vroege gehechtheid en de ontwikkeling van het sociale brein

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 6/2019
Auteur:
Fabiënne Naber

Samenvatting

Mensen zijn sociale wezens. We hebben andere mensen nodig om te kunnen functioneren in de maatschappij, of krachtiger gezegd: we hebben anderen nodig om te kunnen (over)leven, maar ook om tot ontwikkeling te komen. Sociaal adequaat kunnen reageren is dus van levensbelang. Wat men zich niet altijd realiseert, is dat gedrag niet zomaar uit het niets ontstaat. Het is een gevolg van ervaringen, verwachtingen en kwaliteit van de fysiologische processen die plaatsvinden in het brein. Deze fysiologische processen worden voor een groot deel in de eerste jaren bepaald en sturen vervolgens de ontwikkeling van de sociale structuren van het brein. De vroege expressie van de neurotransmitters vormt hierbij de ‘blauwdruk’ voor sociale interactie voor de rest van het leven. Dit artikel maakt duidelijk hoe de vroege gehechtheidsrelatie tussen ouder/verzorger en kind van invloed is op de processen die de ontwikkeling van een sociaal brein ondersteunen. Het koppelt de kennis van de psychologie en neurobiologie aan elkaar om tot meer inzicht te komen. Daardoor gaan we beter begrijpen waarom de vroege gehechtheidsrelatie zo belangrijk is voor iemands vermogen om sociaal adequaat te reageren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2019

Neuropraxis 6/2019 Naar de uitgave