Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2015 | Voor de praktijk | Uitgave 1/2015

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1/2015

Verzekeringsarts: wees alert op beroepsziekten

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 1/2015
Auteur:
Arlen Gilie
Belangrijke opmerkingen
A.B. Gille is verzekeringsarts en (register) Gerechtelijk Deskundige, werkzaam als verzekeringsarts Bezwaar & Beroep bij UWV district Noord en eigenaar van Medivizier.
Correspondentieadres arjen.gille@uwv.nl

Samenvatting

Wanneer er bij een WIA-aanvraag sprake is van een onbevredigend re-integratieresultaat, beoordeelt de verzekeringsarts het re-integratieverslag (RIV-beoordeling). Getoetst wordt of de bedrijfsarts op basis van de op dat moment bekende feiten en omstandigheden in redelijkheid heeft geoordeeld en gehandeld. Van belang is of er door het handelen van de bedrijfsarts re-integratiekansen zijn gemist. Zo ja, dan kan de werkgever een loonsanctie worden opgelegd van maximaal één jaar. Een aspect dat in het beoordelingskader van de verzekeringsarts ontbreekt, is aandacht voor de ontstaansrelatie tussen de ziekte en het werk.1 Dit terwijl er aanwijzingen zijn dat een beroepsziekte een verstorende invloed heeft op de re-integratie en daarmee het verzuim van de werknemer verlengt.2 De volgende casus illustreert het belang van aandacht van verzekeringsartsen voor werkgerelateerde problematiek bij de RIV-beoordeling. Deze casus is een bewerking van de primaire verzekeringsgeneeskundige RIV-beoordeling en de medische heroverweging in bezwaar.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1/2015 Naar de uitgave

OriginalPaper

Van de verenigingen

Praktijkperikel

Windjes

Hoofdredactioneel

Licht