Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2015 | Voor de praktijk | Uitgave 1/2015

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1/2015

Ziek door zeswaardig chroom?

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 1/2015
Auteurs:
Gert van der Laan, Dr. Frank Jungbauer, Annet Lenderink
Belangrijke opmerkingen
G. van der Laan is klinisch arbeidsgeneeskundige, verbonden aan het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, Coronel Instituut, Academisch Medisch Centrum Amsterdam.
Dr. F. Jungbauer is klinisch arbeidsgeneeskundige, stralingsarts, bedrijfsarts Universitair Medisch Centrum Groningen.
A. F. Lenderink is arts-onderzoeker, Nederlands Centrum voor Beroepsziekten, Coronel Instituut, Academisch Medisch Centrum Amsterdam.

Samenvatting

Bij Defensie hebben zich 225 (oud-)medewerkers gemeld die gezondheidsklachten ervaren en die in het verleden hebben gewerkt met chroom 6+ (Cr6+) houdende verf. Dit schrijft minister Hennis- Plasschaert (Defensie) in een brief aan de Tweede Kamer. De mogelijke relatie tussen de ervaren gezondheidsklachten en de blootstelling aan Cr6+ in arbeid veroorzaakt zowel binnen als buiten Defensie veel ongerustheid en leidt tot vragen aan bedrijfsartsen. In dit artikel willen we een antwoord geven op deze vragen. Wat moeten we als bedrijfsartsen weten over Cr6+ en arbeid? Wat is Cr6+? Wat zijn de gezondheidseffecten? Hoe worden werknemers blootgesteld aan Cr6+? Welke maatregelen (gezondheidsbescherming en -bewaking) bij werken met Cr6+ kunnen zinvol zijn? Maar ook: wat kan de bedrijfsarts doen bij onrust over mogelijke blootstelling aan Cr6+?

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2015

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1/2015 Naar de uitgave