Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Artikelen | Uitgave 9/2014

Bijblijven 9/2014

Triage van psychische klachten bij de huisarts

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9/2014
Auteurs:
Berend Terluin, Marian J.T. Oud
Belangrijke opmerkingen
huisarts-senioronderzoeker, afdeling Huisartsengeneeskunde en Ouderengeneeskunde, EMGO Institute for Health and Care Research, VU medisch centrum, Amsterdam
huisarts

Samenvatting

In de nieuwe organisatie van de GGZ is het de bedoeling dat de huisarts patiënten met psychische klachten zelf behandelt met ondersteuning van de POH-GGZ, en patiënten met ‘stoornissen’ ofwel zelf behandelt ofwel verwijst naar de GBGGZ of, als de problematiek gekenmerkt wordt door ‘hoog risico’ of ‘hoge complexiteit’, naar de SGGZ. Om deze taak uit te voeren heeft de huisarts in de meeste gevallen geen uitgebreide triagehulpmiddelen nodig. Nadat ernstige problematiek is verwezen naar de SGGZ en problematiek die de huisarts/POH-GGZ te zwaar vinden naar de GBGGZ, kan de huisarts voor screening volstaan met de 4DKL (Vierdimensionale Klachtenlijst) en de Five Shot-test. De meeste patiënten kunnen in eerste instantie op een niet-specifieke wijze worden behandeld door aan te sluiten bij hun problematiek en hulpvraag. Aangeraden wordt om het effect van deze aanpak te controleren door na vier tot zes weken opnieuw een 4DKL af te nemen. Patiënten die niet opknappen, kunnen dan alsnog worden verwezen, in de meeste gevallen naar de GBGGZ.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2014

Bijblijven 9/2014 Naar de uitgave