Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Artikelen | Uitgave 9/2014

Bijblijven 9/2014

Lichamelijke gezondheid van patiënten met een ernstige psychische aandoening

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9/2014
Auteur:
Fenneke M. van Hasselt
Belangrijke opmerkingen
aios psychiatrie GGZ –Westelijk Noord-Brabant; farmacie en farmacotherapeutische patiëntenzorg, Rijksuniversiteit Groningen

Samenvatting

Patiënten met een ernstige psychische aandoening hebben door een opeenstapeling van risicofactoren een grotere kans op lichamelijke ziekten dan de algemene bevolking. Het risico op hart- en vaatziekten is bijvoorbeeld twee tot drie keer verhoogd. De zorg voor deze patiënten is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van huisartsen en GGZ FACT-teams. Om deze zorg goed te kunnen leveren is, naast structurele samenwerking, aandacht nodig voor de specifieke risicofactoren. Aandacht voor de preventie van hart- en vaatziekten is in de praktijk mogelijk door bij het schatten van het risico vijftien jaar bij het reguliere protocol op te tellen en de behandeling uit te voeren zoals beschreven in de richtlijn. Het samenwerken kan direct worden verbeterd door het opvolgen van de praktische adviezen zoals opgesteld door experts in het veld. Het is voor alle betrokken hulpverleners van belang om in het oog te houden of de psychiatrische symptomen leiden tot een verminderde vaardigheid van een patiënt om voor de eigen lichamelijke gezondheid te zorgen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2014

Bijblijven 9/2014 Naar de uitgave