Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-09-2014 | Artikelen | Uitgave 9/2014

Bijblijven 9/2014

Organisatie van de GGZ-zorg: wat gaat werken en wat niet?

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 9/2014
Auteurs:
Drs. Dineke E.H. Smit, Prof. dr. Jan J.L.L. Derksen
Belangrijke opmerkingen
wetenschapsfilosoof en ethica bij Generalistische Psychologie
hoogleraar klinische psychologie, Vrije Universiteit Brussel en Radboud Universiteit, Nijmegen, klinisch psycholoog, eerstelijnspsycholoog, psychotherapeut, psychoanalyticus

Samenvatting

Er is het afgelopen jaar veel veranderd in de geestelijke gezondheidszorg. Het antwoord op de vraag wat de winst van deze veranderingen is hangt sterk af van het perspectief van waaruit men redeneert. De politiek beoordeelt dit op basis van betaalbaarheid en toegankelijkheid van de zorg. De zorgverzekeraars beoordelen dit wellicht meer vanuit de beheersbaarheid van de kosten en de voorspelbaarheid van de zorgresultaten. Hulpverleners zien kansen en bedreigingen, en zorginstellingen zien hun omzet – volgens plan – sterk dalen. Negatief oordeelt men dat de zorg vooral wordt gezien als product en het zorgsysteem als een semigereguleerde markt van vraag en aanbod. Hierbij is er weinig ruimte voor de maatschappelijke waarde van geestelijke gezondheidszorg. De groeiende bureaucratie roept eveneens veel weerstand op. Maar de veranderingen bieden ook kansen voor huisartsen. Zij kunnen, ondersteund door de POH-GGZ, meer zorg leveren voor de psychische kant van de hulpvraag van hun patiënten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2014

Bijblijven 9/2014 Naar de uitgave